Legyen szó új építésről vagy felújításról az automata garázskapu ma már alapfelszereltségnek számít. De a széles kínálatból nem egyszerű kiválasztani a számunkra legjobbat: bukó vagy szekcionált, hőszigetelt, színes vagy épp mintás. Írásunkban a garázskapu kiválasztásához adunk néhány szempontot.

Minden garázskaput van lehetőség utólag is motorizálni, ami kényelmet és biztonságot nyújt a használat során. A garázskapu beépítését csak olyan cégre érdemes bízni, amely megfelelő szakmai tapasztalattal és referenciákkal rendelkezik.

Forrás: Hörmann

Forrás: Hörmann

Új építés

Új garázskapuknál az esetek döntő többségében automata garázsajtót választanak a megrendelők, a motorizálás már alapvető követelménynek számít. Gondoljunk arra, hogy esős, havas időben nem kell bajlódni a kapu nyitásával, s különösképpen az utcafrontra nyíló garázsoknál ajánlatos az automatizálás. Az automatika beszerelési költsége és jellemzően a beszerzési ára is kedvezőbb abban az esetben, ha együtt vásárolunk automatikát és garázskaput. Minden garázskaput van lehetőség utólag is motorizálni. Amennyiben az ajtó nincs jó mechanikai állapotban, először szakemberrel kell megvizsgáltatni, s kijavíttatni, majd azt követően jöhet az automatizálás.

A kínálat

A garázskapu kínálat rendkívül széles, jó néhány márka és cég verseng a piacon, ezért is fontos a körültekintő és gondos választás. Itt is érvényes az a szabály, hogy nem érdemes megvenni a legolcsóbb vagy az utunkba kerülő első garázskaput. Az árak széles skálán mozognak, s e területen is igyekeznek akciókkal vásárlásra csábítani a vevőket. Például 2500 × 2000 mm-es, 4 cm szigetelésű szekcionált garázskapu akár 130 ezer forint + áfa összegért is kapható, természetesen a márkás termékekért jóval többet kell fizetni. A prémium termékekre azonban többéves garanciát adnak a gyártók, a garázskapuk alkatrészháttere is biztosított, és bízhatunk abban, hogy javítás esetén nem után gyártott cserealkatrészeket küldenek a gyárak. Az árat befolyásolhatja az esetleges egyedi méret és a garázskapu anyaga is.

Hőszigetelés

Érdemes olyan garázskaput választani, amelynek jó a hőszigetelése. Vannak olyan gyártók, amelyek a hőszigetelési mutatót is feltüntetik prospektusaikban. Szakemberek hangsúlyozzák, tévhit az, hogy a garázst nem kell hőszigetelni. Abban az esetben, ha a garázsunk oldala mellett vagy teteje fölött fűtött tér van, akkor azért fontos a jó szigetelésű garázskapu, mert a kocsitároló falain keresztül jelentős lehet a hőveszteség, a pénztárcánk megérezheti, hogy az utcát fűtjük.

Forrás: Hörmann

Forrás: Hörmann

Biztonság és megbízhatóság

A választásnál fontos szempont, hogy olyan garázskaput vásároljunk, amely a szakértő tervezésnek, erős szerkezeti elemeinek és precíz gyártásának köszönhetően évtizedekig megbízhatóan és biztonságosan működik. Ügyelni kell arra, hogy a garázskapu masszív felépítésű legyen, ami megnehezíti a betörök dolgát. Olyan terméket kell választani, amelynek minősítése van a kapura és a garázskapu automatikára is. Lehetőleg a garázskapu külső-belső ujjbecsípődés védelemmel rendelkezzen.
Automatizált kapunál nem kell kiegészítő kilincs vagy zárszerkezet, mert az automatika tartalmaz a zárszerkezeten kívül egy feltörés elleni védelmi funkciót is.
A dizájn sem elhanyagolható szempont, a garázskapunak harmonikusan kell illeszkednie az épülethez. E szempontból is széles a választék, több száz szín, mintázat között választhatnak a megrendelők.

A garázskapu beépítése kellő szakértelmet és gyakorlatot igényel, ezért a beépítését csak olyan cégre szabad bízni, amelyik megfelelő szakmai tapasztalattal és referenciákkal rendelkezik, így lesz biztosított a hosszú garancia, s az országos szervizhálózat.Szekcionált garázskapu

A billenőssel ellentétben a szekcionált garázskapu nem egy elemből, hanem lamellákból vagy darabokból áll. Nyitáskor nem lóg ki a kapu frontjából, hanem a garázs mennyezetéhez kapcsolódó sínpáron futnak föl a lamellák. Így maga a kapu nem foglal helyet a nyílásban, nem csökkenti az áthaladáshoz szükséges keresztmetszetet. Előnye még, hogy hőszigetelhető.
 

Galériák